Kaynaklı imalatlar tipik olarak, müşterinin özel ihtiyaçlarına göre ürünü veya bileşeni tasarlamayı, gerekli malzemeleri tedarik etmeyi ve parçaları birleştirmek için kaynak ekipmanı ve tekniklerini kullanmayı içerir. Lazer kesim, abkant büküm, punch kesim veya profil kesim imalat işlerinin devamı ve tamamlayıcısı olarak kaynaklı imalat bölümümüzde gazaltı, argon, punta kaynak makinalarımız ve deneyimli ekibimiz ile kendi bünyemizde müşterilerimize kaynak hizmeti sunmaktayız. Asme, EN, Gost standartlarına uygun ve sertifikalı operatörlerle kaynaklı imalatlar yapılmaktadır.
Yüzeyin hazırlığı, kumlama temizliğinde aşındırıcı çelik kum veya demir oksit kullanılmaktadır. Yüzey hazırlığı SA 2 ½, profil derinliği minimum 75 μ olup , Yüzey profil derinliği pürüzlülük ölçer ile kontrol edilmektedir. Çelik kum veya demir oksit ile kumlama temizliği kapalı alanda ,otomatik veya manuel ekipmanlar ile eğitimli operatörler tarafından yapılmaktadır. Boyanmayacak tüm yüzeyler, yüzey hazırlığı sırasında hasarı önlemek için maskeleme uygulaması yapılmaktadır.
Fırın boya, metallerin ve toz boya materyalinin bir manyetik ortam içerisinde elektrik yüklenmeleri, bunun sonucunda toz materyalin mıknatıs etkisiyle metal yüzeyi kaplaması ile kaplanan metal yüzey 180-200 derece yüksek ısıda fırınlanarak boyanın kürlenmesi sağlanmakta ve böylece metalin bir parçası haline gelen boyalı bir yüzey elde edilmektedir.
Epoksi boya, epoksi reçine ve sertleştirici karışımından yapılan bir kaplama türüdür. Dayanıklılığı, kimyasallara ve aşınmaya karşı direnci ve çeşitli yüzeylere yapışma kabiliyeti ile bilinir.
Lenş boyama işlemi; yüzey sıcaklığı çiğlenme noktasının 3 ° C'den az ve bağıl nem %80'den az olan ortamlarda uygulanmaktadır. Her zaman, hava koşullarına ilişkin boya üreticisi talimatlarına uyulmaktadır. İşin yürütülmesi sırasında boya yüzeyini toz ve diğer kirleticilerden korumak için kapalı bir alanda boyama yapılmaktadır.